Woonark Mans
De met kurk beklede woonark Mans uit Leiden mag zich vanaf vandaag officieel ‘Woonboot van het Jaar 2022’ noemen.
Volgens de vakjury onderscheidt de woonark van bewoners Aarnoud Monster en Nienke Middelweerd zich door de goed doordachte eenvoud. Ook de innovatieve circulaire materiaalkeuzes en de inpassing in de omgeving van ark Mans maakt dat de vakjury Mans uitroept tot Woonboot van het Jaar 2022.
In een bocht van de gracht ligt een ark die zelf wel de bocht om lijkt te gaan. Aarnoud en Nienke wilden allesbehalve de gevreesde rechthoekige doos. Dat is ze gelukt: Ark Mans is ‘out of the box’ zowel qua vorm als materiaal. Mans bestaat uit in zaagtand naast elkaar geplaatste modules, in vorm volgend aan de gevels van de huizen in de straat. Zo heeft ieder raam het mooiste uitzicht.
De verkaveling in de polders uit de buurt waren inspiratie voor verkaveling op de ark, waarin elke ‘kavel’ aan boord zijn eigen functie heeft. Binnen een ‘kneuterige’ zitkuil als woonkamer, waarbij het onderwatergedeelte is bekleed met tapijt. Zo ben je je constant bewust van de waterlijn. Zeker wanneer je in de brede vensterbank zit.
Voor de gehele ark is CLT gebruikt, oftewel kruislagenhout. De wanden- en plafondconstructie liggen in het zicht. En door de kavels ook in het plafond door te zetten en het dak te vouwen, ontstaat een stabiele constructie en zijn geen draagbalken nodig. Dit ontwerp levert levert zo een optimalisering van 2000 kilo houtbesparing.
Het ontwerp is grotendeels door Aarnoud en Nienke zelf gedaan. Samen met bevriende creatieveling Caspar Cienjet kregen alle ideeën steeds meer vorm. Studio RAP bedacht de kurken gevel en gezamenlijk werd dit een prachtig project. De bouw was grotendeels in eigen handen. Alle prefab CLT-onderdelen passen op een enkele vrachtwagen en zijn in één dag (in regen en wind!) opgebouwd.
De kurken gevelbekleding gooit hoge ogen. En het blijkt ook erg innovatief. Je kunt elegante vormen laten CNC-snijden, zoals je dat in de afwerking van de kozijnen goed ziet. Als gevelbekleding is het ademend, isolerend, algenwerend en akoestisch.
De buurt is blij met een bewust gekozen groen dak, zonder zonnepanelen. De energie voor deze all-electric ark wordt lokaal ingekocht. Op een heel eigen manier is iets heel puurs en gedurfds gemaakt.
In het juryrapport kun je lezen wat deze woonark verder zo bijzonder maakt. Bekijk hier alle foto’s van woonark Mans.
De prijsuitreiking vond plaats aan boord van Het wapen van Amsterdam. Aarnoud en Nienke ontvingen de felbegeerde oranje reddingsboei als prijs. En eeuwige roem natuurlijk, want het is verplicht de boei aan je woonboot te laten hangen…;)
De publieksprijs ging naar Woonark Wind en Waterliede in Haarlem. Zij verzamelden de meeste online stemmen. Bekijk hier alle foto’s van woonark Wind en Waterliede.