De favoriete ruimte van de bewoners van deze zwarte houten waterwoning? Dat verandert elk seizoen! In de winter is de keuken onder het schuine daklicht behaaglijk en licht. Vanaf de bank op de entreeverdieping wordt het uitzicht over het terras als een schilderij omkaderd. “In de zomer verschuiven we de tafel in de loggia aan het drijvende terras, en dan is het wéér genieten”, zegt bewoner Wieger Uffink.
Interieurarchitect i29 wist de wensen van het gezin – kleine slaapkamers, ruimte om elkaar te kunnen ontlopen – in één poging te vertalen naar het juiste huis. Om aan de maximaal toegestane hoogte op deze locatie te voldoen, zijn de vloeren dun uitgevoerd en is de vorm van het gedraaide dak ontstaan. Juist dat dak is nu de eyecatcher van de ark; het is door de regeltjes dus mooier geworden.
De ark is van binnenuit ontworpen. “We zijn nog steeds blij met onze keuze voor een interieurarchitect als bouwkundig architect. Die twee disciplines vanaf dag één aan tafel hebben, heeft ons echt een geweldige boot opgeleverd. De lichtinval die op elke verdieping anders is, het beschutte versus het open gevoel, de creatieve oplossingen om de ruimte optimaal te benutten.”
De vide die onder waterniveau begint, geeft vorm aan de wens om een zo groot mogelijke gemeenschappelijke leefruimte zonder ‘kamertjes’ te maken. “We hebben al eens zonder problemen boven én beneden tegelijk een feestje gegeven.” De grote leefruimte over meerdere verdiepingen bevat de open stalen trap in vier delen die de kindervloer met het terras, de entreeverdieping, de leefkeuken en het dakterras verbindt. “Wat doe je me aan!” dacht Wieger, toen hij de prijsopgave zag. Maar het gewicht van de stalen trap was al in de drijvende woning ingecalculeerd, dus die trap kwam er. Nu beschouwen ze die trap als het “bizar mooie” hart van het huis.
Op Schoonschip hebben bewoners als groep de ambitie om de duurzaamste drijvende woonwijk van de wereld te bouwen. Ze hebben zelf kavelpaspoorten ontwikkeld, waarin naast de reguliere zaken ook duurzaamheidseisen rondom isolatie en energiegebruik (EPC<0), een vergistingstoilet en smartgrid zijn vastgesteld. Bij deze waterwoning is de bron van de warmtepomp verwerkt in de betonbak waarop de woning drijft. Daarmee is de omvangrijke en hoge ruimte goed warm te houden.
Bekijk hier een bouwtekening.