Happiness by nature
Twee jaar geleden begonnen we met onze twee kinderen aan onze droom in Alkmaar: het bouwen van een woonark. Na twintig jaar wonen op onze Groninger boltjalk waren we toe aan meer comfort en minder onderhoud. Maar ondanks bezoeken aan verschillende arkenbouwers lukte het met ons budget en onze wensen niet de juiste partij vinden.
Totdat we per toeval, door een bord aan een nieuwbouwark met daarop ‘Happiness by nature’ gevolgd door een naam, terechtkwamen bij Jan Gunneweg: houtexpert en functioneel kunstenaar met een passie voor natuur en een duidelijke afkeer van stress. Stressvrij bouwen is volgens hem ‘bouwen op vertrouwen’ in plaats van op zakelijke afspraken. We mailden en dronken een kop koffie. Al snel was het niet de vraag óf hij de ark ging bouwen, maar wanneer. Het was de start van een persoonlijke en constructieve samenwerking.
De opbouw
De wanden van de opbouw zijn via een soort pen-gatverbinding aan elkaar geconstrueerd, waardoor we schroefloos konden werken. De wanden zijn letterlijk en figuurlijk in elkaar gepuzzeld – in de binnenwanden zie je echt een puzzelstuk. We besloten voor houten kozijnen te gaan, lokaal vervaardigd van een duurzame houtsoort. Alle kozijnen zijn voorzien van triple glas.
De afbouw
De binnenwanden zijn gemaakt van CLT en voorzien van houtvezelisolatie (45 centimeter), net als de vloer. Voor de afwerking van de wanden kozen we voor een natuurlijke lak als beschermingslaag. De vloer heeft een onderlaag van kurk en is afgewerkt met linoleum.
De deuren lieten we ook in CLT uitvoeren, met blinde scharnieren en uitgefreesde deurgrepen. Zo houden we de gang ‘clean’, zonder uitstekende scharnieren en/of deurbeslag. Magneten zorgen ervoor dat de deuren dicht blijven zitten.
De badkamervloer is van kurk-composiet: lekker warm en waterdicht. De wanden in de douche zijn bekleed met doorzichtig geel PVC, zodat we het hout kunnen blijven zien – én eventuele lekkages…
Ook de keuken is gemaakt van CLT en heeft een betonnen blad. We koken op inductie. Het afzuigsysteem is uitgevoerd met een plasmafilter, waardoor we de warmte van het koken binnenhouden.
De gevel
De gevel is opgebouwd uit onderhoudsvrij fraké-hout. De bekleding met houten latten is aangebracht in een sierlijke golfbeweging. De ramen hebben houten kaders gekregen, waardoor de golf er nog mooier uitspringt.
De techniek
Qua verwarming redden we het zomers en in het voorjaar met de warmte van de zon. In de herfst en winter verwarmen we elektrisch bij met een convectorkachel (van max 3000 watt). Daar krijgen we de hele ark mee warm.
Voor het warme water gebruiken we een warmtepompboiler met een inhoud van 150 liter.
Verder hebben we gekozen voor een warmte-terugwinsysteem waarbij 96 % van de in de lucht ontvangen warmte-energie wordt teruggewonnen. Voor het opwekken van elektriciteit liggen er zeventien zonnepanelen op het dak.
Een nieuwe kijk op wonen en leven
Terugkijkend is dit avontuur veel meer geweest dan alleen het bouwen van een huis op het water. Het was een diepgaande ontdekkingsreis naar wat werkelijk belangrijk is in het leven: vrijheid, rust en passie.
Illustratie plattegrond